Sfaturi pentru inlaturarea zgarieturilor de pe lemn (podele, mesele si scaune)

Redati frumusetea pierduta a suprafetelor din lemn uzate: cu catevmanevre puteti indeparta fara efort zgarieturile si darele de uzura.

Cum se procedeaza:

Reparatiile executate pe suprafetele din lemn deteriorate ar trebui pe cat posibil sa nu poata fi observate. Folositi ceara pentru reparatii cu nuanta foarte deschisa de lemn si un tub de vopsea pentru pictura in cea mai inchisa nuanta de textura a lemnului.

1
Portiunea deteriorata trebuie mai intai razuita (sau aspirata cu duza fina a aspiratorului de praf) si apoi curatata in intregime cu inlocuitor de ulei de terebentina.

2
La zgarieturile mai adanci se recomanda aplicarea de selac sau ceara pentru lemn in nuanta adecvata. Se topeste produsul prin incalzire cu bricheta si apoi se aplica prin presare cu un spaclu in adancitura respectiva. Dupa uscare lustruiti locul reparatiei. De cele mai multe ori aceasta devine invizibila in urma acestei operatii.

3
Daca este necesar, veti redesena putin textura lemnului. Pentru aceasta, inmuiati pensula in vopsea si apoi stergeti-o pana cand perii sunt aproape uscati. Acum pictati lemnul, pana cand intreg ansamblul are aceeasi textura.

4
Pentru ca reparatia sa reziste un timp mai indelungat, aplicati cu o pensula fina lac de etansare diluat deasupra acesteia.

Sfatul specialistului: La deteriorarile usoare dar pe portiuni intinse (suprafete mate, zgarieturi mici) se recomanda sa se inceapa cu procedeul de reparatie care menajeaza in cea mai mare masura piesa de mobilier. Adica trebuie sa aplicati numai ceara de lustruit, ulei de terebentina sau firnis si dupa aceea frecati pana straluceste. In plus, in toate magazinele de materiale de constructii gasiti creioane pentru retusuri in toate nuantele obisnuite de lemn.

Sursa: bosch-do-it.com