RECOMANDARI MAKITA pentru ciocane rotopercutoare

Randamentul maxim al unui ciocan rotopercutor se obține după aproximativ un min de la începerea lucrului. De aceea porniți şi lăsați ciocanul să meargă în gol un timp scurt, pentru a permite mecanismului pneumatic să se încălzească şi să intre în regim de funcţionare optim.

UNGEȚI PERIODIC COADA BURGHIULU
Folosiți o cantitate mică de vaselină (aprox.1-2 grame).
Ungerea periodică va asigura o funcţionare corectă a portsculei fără riscul de blocare.

ÎNLOCUIŢI ÎNTOTDEAUNA CALOTA DE CAUCIUC A PORTSCULEI – atunci când burghiul alunecă uşor în interior.
O calota uzată permite pătrunderea cu uşurinţă în portsculă a prafului rezultat în urma găuririi şi va accelera uzura părţilor componente a portsculei.

EVITAŢI BLOCAREA BURGHIULUI ÎN MATERIAL – scoateți periodic burghiul pentru a permite evacuarea prafului rezultat.
Blocarea burghiului duce la declanşarea şi uzura ambreiajului maşinii. Un ambreiaj uzat va declanşa (patina) chiar şi atunci când se folosec burghie de dimensiuni mici (Ø6mm, Ø8mm).

NU FOLOSIȚI BURGHIE DE DIAMETRU MAI MARE DECÂT CEL RECOMANDAT.
Pentru prelungirea duratei de viață a mașinii și reducerea uzurii, este bine să folosiți burghie cu un diametru de maxim 85% din diametrul recomandat. Atunci când aveți nevoie de găurire cu un burghiu de dimensiunea maximă admisă pentru un anume tip de mașină, vă recomandăm să utilizați o mașină din categoria imediat superioara. Astfel veți evita uzurile premature și veți obține un randament superior.

FOLOSIȚI NUMAI BURGHIE DE MARCĂ ȘI DE PROVENIENȚĂ VERIFICATĂ.
Folosirea unor burghie sau dălți de proveniență necunoscută poate avea ca efect „înflorirea” cozii și blocarea în mașină. Scoaterea ulterioară implică aproape întotdeauna distrugerea portsculei mașinii.

Recomandari specifice pentru ciocanele rotopercutoare SDS-Plus

Aceste mașini sunt destinate în special găuririi în beton ca funcţie principală şi pot avea ca funcţii secundare găurirea fără percuţie (pentru găurire în lemn, metal, plastic) şi dăltuirea.

Trebuie avut în vedere faptul că viteza de rotaţie fiind relativ mică (cca 1.000-1.100 rpm), randamentul mașinii în cazul găuririi metalului va fi unul satisfăcător, fiind sub perfomanţele unei maşini specifice de găurit a carei turaţie este de peste 2200 rpm.

Modelele care au funcţia de dăltuire vor trebui folosite numai pentru dăltuiri uşoare gen decopertare faianţă, gresie, energia de impact fiind relativ mică în comparaţie cu a unui demolator din aceeaşi clasă.

Energia de impact a unui ciocan rotopercutor şi a unui demolator uşor din aceeaşi clasă, sunt semnificativ diferite în avantajul demolatorului. Întotdeauna un demolator, având doar funcția de dăltuire, va fi mult mai eficient fiind conceput pentru a realiza NUMAI o singură operație. În acest caz, energia motorului este canalizată doar într-o singură direcție – cea de dăltuire.

În cazul rotopercutoarelor, energia motorului este canalizată către două mecanisme:
> de percuție
> de rotire.